www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Το Ηράκλειο έχει άμεση ανάγκη από ένα νέο Αρχ. Μουσείο και μια νέα Βικ.Βιβλιοθήκη.M.Δρεττάκη.20.10.0
Το Ηράκλειο έχει άμεση ανάγκη από ένα νέο Αρχ. Μουσείο και μια νέα Βικ.Βιβλιοθήκη.M.Δρεττάκη.20.10.0 E-mail
27.05.07
Το Ηράκλειο έχει άμεση ανάγκη από ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και μια νέα Βικελαία Βιβλιοθήκη

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

Ενας από τους λόγους που με ώθησαν στο να γράψω το άρθρο αυτό είναι ένα από τα ευρήματα μιας δειγματοληπτικής έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (της Eurostat) το έτος 2004, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύoνται στη Στατιστική Επετηρίδας του 2005 και η οποία κυκλοφόρησε στις 13.10.05.

Το εύρημα αυτό αφορά τις απαντήσεις που έδωσαν οι κάτοικοι 31 αστικών κέντρων των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε. στο ερώτημα κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα και την ποσότητα των πολιτιστικών χώρων και εκδηλώσεων της πόλης τους. Από την Ελλάδα οι πόλεις στις οποίες τέθηκε το ερώτημα αυτό ήταν η Αθήνα και το Ηράκλειο.

Με το 100 να εκφράζει την πλήρη ικανοποίηση, η πόλη που κατέχει την 1η θέση είναι η Στοκχόλμη με 97. Η Αθήνα κατέχει την 25η θέση με 77 και το Ηράκλειο την 29η με 55. Μόνο δύο πόλεις είναι πιο κάτω από το Ηράκλειο (η Braga της Πορτογαλίας με 53 και η Malaga της Ισπανίας με 52). Από τη βαθμολόγηση αυτή είναι σαφές ότι το Ηράκλειο μόλις και μετά βίας περνά τη «βάση» στην ποιότητα και ποσότητα πολιτιστικών χώρων και εκδηλώσεων.

Η αναγγελλόμενη – μετά από την ασυγχώρητη ολιγωρία της δημοτικής Aρχής τα τελευταία 30 χρόνια – δημοπράτηση της κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης δίνει την ελπίδα ότι όταν το Κέντρο αυτό κατασκευαστεί (με σχεδιασμό και προετοιμασία για τη λειτουργία του, που πρέπει να αρχίσει τώρα ώστε να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων και υπηρεσιών που θα προσφέρει) η δυσμενής αυτή θέση του Ηρακλείου θα βελτιωθεί. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν και πολλά άλλα έργα στην πόλη, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της στον τομέα του πολιτισμού.

Στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθώ σε δύο από τα έργα αυτά για τα οποία - αντί να γίνει προσπάθεια να αρχίσουν, έστω και αργά, να εκτελούνται - γίνονται «μερεμέτια» στα υπάρχοντα. Πρόκειται για την ανάγκη κατασκευής νέων σύγχρονων κτιρίων τα οποία θα στεγάσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου.

Ι. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Είναι σε όλους γνωστό ότι το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Α.Μ.Η.) είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στον τομέα του πολιτισμού στην πόλη μας. Το Α.Μ.Η. είναι το δεύτερο (μετα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών) σε κίνηση επισκεπτών και συνεισφέρει πολύ μεγάλα ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό από τα εισιτήρια που «κόβει» στους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Το Α.Μ.Η., όμως, στεγάζεται σε ένα παλαιό πλέον (προπολεμικό) κτίριο με πολλά προβλήματα. Εξαιτίας της παλαιότητας του κτιρίου αυτού πρόσφατα κινδύνεψαν εκθέματά του Α.Μ.Η. ενώ οι χώροι του δεν επαρκούν για να εκτεθούν πολλά ευρήματα που βρίσκονται στις αποθήκες του. Επιπλέον ο τρόπος έκθεσης των πολύτιμων θησαυρών που βρίσκονται στις αίθουσες του, εξαιτίας της παλαιότητας και του σχεδιασμού τους, δεν είναι εκείνος που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Τέλος ο χώρος στον οποίο βρίσκεται δεν επιτρέπει τη στάθμευση πολλών λεωφορείων και αυτοκινήτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εδώ και δεκαετίες είχε διαπιστωθεί η ανάγκη κατασκευής ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Α.Μ.Η. Το 1985, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τότε κυβέρνηση δια στόματος της υπουργού Πολιτισμού είχε εξαγγείλει την κατασκευή του νέου αυτού κτιρίου. Το τότε κυβερνών κόμμα κέρδισε τις εκλογές και ήταν στην εξουσία μέχρι το 1989. Το 1993 επανήλθε στην εξουσία και κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 2004, αλλά, δυστυχώς, η προεκλογική εκείνη υπόσχεση που έγινε πριν από 20 χρόνια, δεν εκπληρώθηκε.

Αντί να κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο κτίριο, γίνεται μια επέκταση του σημερινού κτιρίου του Α.Μ.Η. στον ίδιο χώρο (στον οποίο βρέθηκαν «αρχαία»). Πρόκειται ασφαλώς για ένα «μπάλωμα» το οποίο δεν πρόκειται να θεραπεύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Είναι πιστεύω καιρός το θέμα της κατασκευής ενός νέου σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει το Α.Μ.Η. να επανέλθει στην επικαιρότητα και να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης όχι μόνο από τους τοπικούς βουλευτές, τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης και όλους τους βουλευτές της Κρήτης αλλά και από τους δημότες και κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου.

Δεδομένης της περιφερειακής και εθνικής σημασίας που έχει η κατασκευή του νέου κτιρίου του Α.Μ.Η., το έργο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί από την Περιφέρεια, αν όχι στο εθνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον περιφερειακό πρόγραμμα Κρήτης και να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

ΙΙ. ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Για τους παλαιότερους Ηρακλειώτες η Βικελαία βιβλιοθήκη (που δεν είχε, τότε, δανειστικό τμήμα) ήταν μια πνευματική «όαση», στην οποία κατέφευγαν - νέα παιδιά τότε - για να εντρυφήσουν τόσο στη ελληνική και ξένη λογοτεχνία όσο και στους κλασικούς. Σήμερα η Βικελαία έχει αναπτυχθεί, εμπλουτισθεί και εκσυγχρονιστεί και επιπλέον έχει ένα πολύ αξιόλογο εκδοτικό έργο.

Το κτίριο, όμως, στο οποίο στεγάζεται είναι εξίσου παλαιό με εκείνο του Α.Μ.Η. και, φυσικά, κάθε άλλο από σύγχρονο ή επαρκές είναι για να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης. Στις αρχές Οκτωβρίου, επιπλέον, παρουσιάστηκε ανάγκη μεταφοράς των βιβλίων της Βικελαίας σε αποθηκευτικούς χώρους και προσωρινής λειτουργίας των υπηρεσιών της σε άλλα κτίρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το κτίριο αυτό (τα «Αχτάρικα»).

Η επαναφορά των βιβλίων και των υπηρεσιών της Βικελαίας στο επισκευασμένο παλαιό κτίριο δεν αποτελεί, φυσικά, τη λύση που θα πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα της στέγασης και λειτουργίας της τόσο πολύτιμης αυτής πολιτιστικής «όασης» του Ηρακλείου. Όπως και στην περίπτωση του Α.Μ.Η. είναι ανάγκη να κατασκευαστεί ένα καινούριο κτίριο το οποίο θα έχει άνετους χώρους για τα βιβλιοστάσια, τα αναγνωστήρια, τα γραφεία και όλα τα σύγχρονα μέσα που πρέπει να διαθέτει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Η κατασκευή του έργου αυτού είναι, φυσικά, υπόθεση της δημοτικής Αρχής. Είναι, όμως, γνωστό ότι οι πόροι που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου δεν επαρκούν για τα ήδη προγραμματισμένα έργα (π.χ. για το Πολιτιστικό Κέντρο, για το οποίο ο Δήμος θα πρέπει να ανεύρει τους πόρους για την ολοκλήρωσή του, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα χρήματα δεν επαρκούν). Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη η δημοτική Αρχή, με τη συμπαράσταση όλων των φορέων αλλά και των δημοτών και κατοίκων της πόλης, να ζητήσει το έργο της κατασκευής του νέου κτιρίου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης να ενταχθεί στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο.

ΙΙΙ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΩΝ

Τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι η κατασκευή σημαντικών και αναγκαίων έργων και η αποτροπή κατασκευής έργων καταστροφής του περιβάλλοντος σε πόλεις ή περιοχές της χώρας επιτεύχθηκε χάρη στην οργανωμένη κινητοποίηση πολιτών.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω για την κατασκευή των νέων σύγχρονων κτιρίων που θα στεγάσουν το Α.Μ.Η. και τη Βικελαία Βιβλιοθήκη είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν οι δημότες και οι κάτοικοι του Ηρακλείου. Η κινητοποίηση αυτή πρέπει να λάβει συγκεκριμένο και μόνιμο χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία μιας ομάδας Ηρακλειωτών, πρέπει να συγκροτηθεί μια πολυμελής επιτροπή δημοτών και κατοίκων του Ηρακλείου η οποία ως έργο της θα έχει τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών για τη διεκδίκηση των δύο αυτών σύγχρονων κτιρίων για την πόλη του Ηρακλείου.

Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να κάνει συνεχείς παραστάσεις στις αρμόδιες Αρχές (μέχρι και τον πρωθυπουργό που τυγχάνει να είναι και υπουργός Πολιτισμού) απαιτώντας να γίνουν οι αναγκαίες προβλέψεις και χρηματοδοτήσεις της κατασκευής των δυο κτιρίων με την ένταξή τους στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με την απαιτούμενη γι’ αυτό συμμετοχή και του Προϋπολογισμού Δημόσιων Επενδύσεων για την περίοδο 2007-2013.

Αν το νέο Α.Μ.Η. και η νέα Βικελαία Βιβλιοθήκη μαζί με το Πολιτιστικό Κέντρο κατασκευαστούν και τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2013 το Ηράκλειο θα μπορέσει να υποβάλει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης όταν έρθει πάλι η σειρά της χώρας μας (το 2006 πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα είναι η Πάτρα).*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005