www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Νέο σενάριο για τη Βικελαία.Λίλιαν Δαφερμάκη.15.11.05
Νέο σενάριο για τη Βικελαία.Λίλιαν Δαφερμάκη.15.11.05 E-mail
27.05.07
ΠΑΤΡΙΣ 15.11.05
Νέο σενάριο για τη Βικελαία
Προτείνεται τώρα η μεταφορά των βιβλίων στο κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας

Ρεπορτάζ Λίλιαν Δαφερμάκη

Ενώ εδώ και ένα μήνα δεν έχει αποφασιστεί αν τελικά είναι κατάλληλο το κτίριο της μάντρας του Δήμου για να μεταφερθεί εκεί το 90% των βιβλίων της Βικελαίας, εμφανίζεται ένα ακόμα σενάριο, σε σχέση με το θέμα της προσωρινής της εγκατάστασης.

Σύμφωνα μʼ αυτό, προτείνεται η μεταφορά του μεγαλύτερου όγκου των βιβλίων, στο κτίριο που σήμερα καταλαμβάνει η Δημοτική Aστυνομία στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, με την προϋπόθεση ότι τελικά θα «περπατήσει» ο αρχικός σχεδιασμός της εγκατάστασης της υπηρεσίας σε χώρο του Παγκρητίου Σταδίου! Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη «βγήκε στον αέρα» η εργολαβία για την αποκατάσταση του κτιρίου «Αχτάρικα», η στατική επάρκεια του οποίου είναι εξαιρετικά προβληματική, σύμφωνα με έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας που έχει στα χέρια της εδώ και ενάμισι χρόνο η Δημοτική Αρχή.

Το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστο μέχρι να αναδειχθεί ο εργολάβος, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να πάρει αποφάσεις οριστικές σε σχέση με το χειρισμό της κρίσιμης αυτής υπόθεσης, που δεν είναι δυνατό να παραμένει μετέωρη, ενώ υπάρχουν επίσημες εκθέσεις που έχουν αναδείξει την επικινδυνότητα του «Αχτάρικα», το οποίο σύμφωνα και με στοιχεία που έχει αναδείξει μέσα από αλλεπάλληλα ρεπορτάζ η «Π» βρίσκεται χωρίς υπερβολή σε άθλια κατάσταση.

Η αναβλητικότητα αυτή της μεταφοράς του μεγαλύτερου όγκου των βιβλίων, εκτιμάται ότι συνδέεται και με την σφοδρή αντίδραση που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της δημοτικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε φορείς της τοπικής κοινωνίας, που εκφράζουν έντονο προβληματισμό αγωνία και δυσαρέσκεια, για τη μεταφορά του 90% του δυναμικού της Βικελαίας στη μάντρα του Δήμου, αφού ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος, αλλά ούτε είναι σωστό, όλο το πολύτιμο και σπάνιας αξίας αυτό υλικό, να είναι αμπαλαρισμένο σε κούτες! Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά αποδυναμώνεται και απενεργοποιείται όλο το ερευνητικό κομμάτι, της δραστηριότητας της Βικελαίας, που αναμφίβολα είναι βαρυσήμαντο, εξαιρετικά σημαντικό και δεν μπορεί να διακοπεί σε όλο το διάστημα αποκατάστασης του «Αχτάρικα»….Πάντως επισήμως αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται από τον επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας της Βικελαίας, είναι ότι σε «πρώτο πλάνο» έχει τεθεί η έρευνα της επάρκειας του κτιρίου, της μάντρας, και εάν κριθεί το αποτέλεσμα μη ικανοποιητικό, τότε θα οδηγηθούμε στο σενάριο της μεταφοράς του 90% των βιβλίων της Βικελαίας στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Aστυνομία, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος μετεγκατάστασης της σε χώρο του Παγκρητίου.

Πάντως, το δανειστικό τμήμα και το αναγνωστήριο της Βικελαίας θα στεγαστεί σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο της Ιεράς Μονής του Ορους Σινά, όπου μεταφέρεται μέρος μόνο των βιβλίων της βιβλιοθήκης, αφού δεν είναι δυνατό να εκτεθούν στο σύνολό τους.

Έχει ήδη γίνει μια επιλογή κάποιων βιβλίων, τα οποία αξιολογήθηκε ότι είναι περισσότερο «δημοφιλή» και έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, τα οποία και θα τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο κτίριο μέχρι να ολοκληρωθεί η στατική ενίσχυση του Αχτάρικα. Παράλληλα οι Διοικητικές Yπηρεσίες της Βικελαίας θα στεγαστούν σε κτίριο το οποίο έχει επιλεγεί στο κέντρο της πόλης στην οδό Κυδωνίας.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005