www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Οχι στις αποθήκες ο θησαυρός της Βικελαίας.Γ. Δ. Χρηστάκης.7.11.05
Οχι στις αποθήκες ο θησαυρός της Βικελαίας.Γ. Δ. Χρηστάκης.7.11.05 E-mail
27.05.07
Οχι στις αποθήκες ο θησαυρός της Βικελαίας
“... Αλλʼ εννοείται ότι δεν επιθυμώ να τα στείλω δια να μείνουν κλειστά εις τα κιβώτια”.

Απόσπασμα από επιστολή του Δημήτρη Βικέλα στον Ιωσήφ Χατζιδάκη (βλέπε σχετικό άρθρο του κ. Μανόλη Καρέλλη “ΠΑΤΡΙΣ” 16-11-05 σελ. 8).Οταν το 1907-8 ο Δημήτρης Βικέλας έστελνε τα βιβλία του στο Ηράκλειο και την αποστολή τους την κάλυψε με σχετική διαθήκη, δεν τα έστειλε, όπως αναφέρει το απόσπασμα της επιστολής του δια να μείνουν κλειστά στα κιβώτια. Δεν δόθηκαν για “να κλειστούν σε κιβώτια” και οι πολλές άλλες δωρεές που ακολούθησαν στη συνέχεια: Λυμπρίτη, Ξανθουδίδη, Ανδρεάδη, Οικονόμου, Σεφέρη, Φωτίου, Θεοδοσάκη, Καλοκαιρινού, Αυγέρη, Αλεξίου και πολλών άλλων. Ούτε οι χιλιάδες τόμοι που αγοράστηκαν από τα κατά καιρούς Δημοτικά Συμβούλια.

Από τους δρόμους μάζεψαν και διέσωσαν, οι αείμνηστοι Σταυρινίδης και Σπανάκης, σημαντικό μέρος στοιχείων που βρίσκονται στο τμήμα Αρχείο της Βικελαίας με τα δεκάδες άλλα της Δημογεροντίας Ηρακλείου, του Δούκα της Κρήτης, του Μελετίου Μεταξάκη, του Νίκου Σακλαμπάνη (αρχείο ΕΑΜ), του Αντ. Νάθενα, του Λευτέρη Πλατάκη και δεκάδων άλλων.

Εφημερίδες παλιές και σύγχρονες, που με πολύ μεράκι το προσωπικό της Βικελαίας φροντίζει για τη συντήρησή τους.

Ο Μανόλης Καρέλλης, επί πολλά χρόνια δήμαρχος Ηρακλείου, στην ευθύνη του οποίου ανήκει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με πολλές ευαισθησίες γιʼ αυτήν και με αρκετές εμπειρίες στα όσα κατά καιρούς και ιδιαίτερα στους τελευταίους μήνες αναφέρονται, γύρω από την τύχη του αντεκτίμητου θησαυρού του Ηρακλείου, που ακούγεται στο όνομα Βικελαία Βιβλιοθήκη κλείνει το άρθρο του: “Είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε για το κορυφαίο πνευματικό μας ίδρυμα. Είναι ανάγκη να προβληματισθούμε και το κυριότερο, είναι ανάγκη να δράσουμε”.

Απʼ ό,τι μέχρι σήμερα έχει γίνει γνωστό, σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση χώρου στέγασης της Βικελαίας, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος που έχει το κτίριο Αχτάρικα, όπου στεγαζόταν, προσφέρθηκαν δύο μόνο χώροι, αλλά δεν επαρκούν. Ετσι η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, αναζητά σε μάντρες του Δήμου, κατάλληλο χώρο για να εναποθηκεύσει το 90% των βιβλίων της Βικελαίας.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν πολλές προτάσεις που προτείνουν τη μεταστέγαση της Βικελαίας, αλλά με χρονοβόρες διαδικασίες κι ως τότε τα βιβλία να πάνε σε αποθήκες.

Με στόχο: Τα βιβλία και ό,τι άλλο υπάρχει στη Βικελαία να πάνε σε ράφια στη διάθεση του αναγνωστικού και ερευνητικού κοινού και όχι στις αποθήκες. Ο Σύλλογος Φίλων του Πανεπιστημίου, πήρε την πρωτοβουλία και ενέταξε κι αυτό το θέμα στις αξιόλογες μέχρι σήμερα δραστηριότητές του.

Λύσεις γιʼ αυτό υπάρχουν. Χώροι υπάρχουν αρκετοί και η κίνηση που πρέπει να γίνει να έχει δυο στόχους.

1) Βραχυπρόθεσμα: Από τις στήλες των εφημερίδων (αγγελίες) και τα μεσιτικά γραφεία θα εντοπιστούν αρκετοί χώροι. Την καταλληλότητά τους θα ελέγξει αρμόδια επιτροπή.

2) Μεσοπρόθεσμα: Στην περίπτωση που αποκλειστεί η επαναστέγαση στο κτίριο Αχτάρικα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, και αν η πρόταση μεταφορών στο κτίριο των δικαστηρίων, όποτε εκκενωθούν, δεν είναι εφικτή, τότε το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι μηχανικοί που ασχολούνται με αντιπαροχές, να δεσμευτούν για τον εντοπισμό του κατάλληλου οικοπέδου για τη διαμόρφωση του σύμφωνα με τις ανάγκες του “Οίκου Γραμμάτων” όπως τον ήθελε ο αείμνηστος Μηνάς Γεωργιάδης.

Οι δυνατότητες υπάρχουν. Ανάγκη να υπάρξει και η βούληση. Η ιστορία του Ηρακλείου το απαιτεί.Γ. Δ. Χρηστάκης

Συνταξιούχος βιβλιοπώλης
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005