www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Βικελαία Βιβλιοθήκη - Βιβλιοθήκες: Η συμβολή τους στον πολιτισμό..Δ. Χρηστάκη 16.1.06
Βικελαία Βιβλιοθήκη - Βιβλιοθήκες: Η συμβολή τους στον πολιτισμό..Δ. Χρηστάκη 16.1.06 E-mail
27.05.07
Βικελαία Βιβλιοθήκη - Βιβλιοθήκες: Η συμβολή τους στον πολιτισμό


Του Γ.Δ. Χρηστάκη συνταξιούχου βιβλιοπώλη

Ο Νίκος Γιανναδάκης, ύστερα από μια σύντομη , αλλά σκληρή μάχη με τον καρκίνο έφυγε το Μάρτιο του 1998. Το προσωπικό και οι συνεργάτες του συνεχίζουν το έργο του στη Βικελαία.

Νέα βιβλία στη βιβλιοθήκη, νέα στοιχεία με αρχειακό υλικό προστίθεται σʼ αυτήν με σημαντικότερο τα Γερμανικά αρχεία της ναζιστικής κατοχής της Κρήτης, 1941-1945.

Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι βιβλιοθήκες, που λειτουργούν σήμερα στο Ηράκλειο. Πολλές και αξιόλογες ιδιωτικές, αρκετές και με πολλά βιβλία ιδρύθηκαν και λειτουργούν στα περισσότερα σχολεία της πόλης και της επαρχίας. Σημαντικές είναι και οι ειδικές βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες, του Ιστορικού, του Αρχαιολογικού Μουσείου και πολλές άλλες, Όμως το ύψος του αριθμού των βιβλίων, πολλά από αυτά σπάνια, οι παλιές και οι σύγχρονες εφημερίδες και τα περιοδικά, αλλά κυρίως το αρχειακό υλικό, μέρος από αυτό σπάνιο και μοναδικό για όλη την Ελλάδα, της προσδίδουν την ιδιαιτερότητα την οποία έχει η Βικελαία Βιβλιοθήκη. Όλα όμως αυτά σʼ ένα χώρο ανεπαρκή, συσσωρευμένα, πολλά από αυτά και όχι εκτεθειμένα, όπως απαιτεί η λειτουργία της βιβλιοθήκης. Το επί πολλά χρόνια αίτημα, για να παραχωρηθεί στη βιβλιοθήκη χώρος του ισογείου δεν γίνεται δεκτό γιατί δεν το επιτρέπει ο κερδώος Ερμής. Ο Ερμής του πνεύματος και η Αθηνά είναι άγνωστα σε πολλούς από τους αρμόδιους.

Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της Βικελαίας Βιβλιοθήκης προστέθηκε , τα τελευταία χρόνια, και το στατικό πρόβλημα του κτηρίου, όπου στεγάζεται και η ανάγκη της μεταστέγασής της, που όπως έχει γίνει γνωστό βρέθηκαν δυο κατάλληλοι χώροι για να μεταφερθεί εκεί ένα μέρος από το θησαυρό της Βικελαίας.

Το ερώτημα του καθηγητή Γρηγόρη Σηφάκη : «…… Η Βικελαία καταρρέει, οι Ηρακλειώτες τι κάνουν;», που τέθηκε σʼ εκδήλωση στην αίθουσα Ανδρόγεω, πριν από δυο περίπου μήνες και ο τίτλος σε είδηση στις τοπικές εφημερίδες: «Στη μάντρα του Δήμου το 90% των βιβλίων της Βικελαίας», προκάλεσαν φωνές διαμαρτυρίας από τις στήλες των εφημερίδων και το ραδιόφωνο.

Η παρέμβαση του «Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης» με την πρόθεσή του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και η συνάντηση αντιπροσωπείας του με το Δήμαρχο Ηρακλείου απέκλεισαν, απʼ ότι ανακοινώθηκε, την εναποθήκευση βιβλίων της Βικελαίας. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και να συνεχιστεί σύντομα η επαναλειτουργία όλων των τμημάτων της βιβλιοθήκης, έστω και σε διαφορετικά σημεία της πόλης, χωρίς όμως αυτό να αποτελέσει μόνιμη λύση ή την αναμονή εφαρμογής με ένα από τα πολλά αβέβαια και χρονοβόρα σενάρια που ακούγονται.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο Δημοτικών εκλογών. Χρέος όλων των παρατάξεων να δεσμευτούν στο ότι με ομόφωνη απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει, το συντομότερο, η επαναστέγαση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στο επισκευασμένο κτήριο «Αχτάρικα», σε μεγαλύτερο βέβαια, από το σημερινό χώρο, με την επέκτασή του στο ισόγειο και την πρόσβαση στο ασανσέρ και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μεσοπρόθεσμα οι κάτοικοι του Ηρακλείου περιμένουν τον δικό τους Κικέρωνα, που θα εντοπίσει και θα διαμορφώσει στο Ηράκλειο χώρο αντάξιο με τις ευαισθησίες και τις πνευματικές ανησυχίες του Ρωμαίου Αυτοκράτορα, για Μουσείο και Βιβλιοθήκη (και υπάρχουν τέτοιοι πολλοί. Το μαρτυρεί το πλήθος των μεγαροκατοικιών, που σαν μανιτάρια παρουσιάζονται συχνά στο κέντρο του Ηρακλείου). Θα γίνει έτσι πράξη ο οραματισμός του αείμνηστου Δημάρχου, Μηνά Γεωργιάδη, που θα τον είχε πραγματοποιήσει, αν οι φονικές σφαίρες του ναζισμού δεν του έκοβαν το νήμα της ζωής, τον Ιούνιο του 1942 στο Γάζι.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005