www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Συρρίκνωση της Βικελαίας για τη λειτουργία του Δημοτολόγιου.12.12.06
Συρρίκνωση της Βικελαίας για τη λειτουργία του Δημοτολόγιου.12.12.06 E-mail
27.05.07

ΠΑΤΡΙΣ 12.12.2006

Το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη το μη δανειστικό τμήμα της Βικελαίας που έχει μεταφερθεί στο κτίριο που ενοικίασε ο δήμος στην Εθνικής Αντιστάσεως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο μετά την εσπευσμένη απόφαση για την μετεστέγαση στον ίδιο χώρο του Ληξιαρχείου και του Δημοτολόγιου.

Οι δύο δημοτικές υπηρεσίες μεταφέρονται σε ένα από τα δύο υπόγεια του κτηρίου που έχει ενοικιαστεί, καταλαμβάνοντας χώρο που προοριζόταν για την ανάπτυξη της Βικελαίας, που όπως αποδεικνύεται έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού δρομολογείται η συρρίκνωση της λειτουργίας της τουλάχιστον για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, που έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν τα έργα αποκατάστασης του «Αχτάρικα».

Η μεταφορά των δύο δημοτικών υπηρεσιών, δρομολογήθηκε με την κεκτημένη ταχύτητα της τελευταίας στιγμής, και μετά από φοβερές γκάφες που προηγήθηκαν, αφού ο δήμος έφτασε να ενοικιάζει γραφεία (στη Λ.Πλαστήρα ) και να υπογράφει μισθωτήριο, χωρίς να έχει ελεγχθεί επί της ουσίας εάν τελικά ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για τη στέγαση του Ληξιαρχείου και Δημοτολόγιου. Έτσι αφού τα κτίρια που ενοικιάστηκαν «στα τυφλά» βάφτηκαν και προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να μεταφερθούν οι υπηρεσίες, ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι η λειτουργικότητα του χώρου δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Αρχικά ασκήθηκε αφόρητη πίεση στις υπηρεσίες να μεταφερθούν, ωστόσο υπήρξε εντονότατη αντίδραση, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσανατολισμός για την ενοικίαση νέου χώρου. Αλλά και αυτή η επιλογή απαιτούσε χρόνο, (να γίνει ο διαγωνισμός, να εξεταστούν οι προσφορές και να βρεθεί ο καταλληλότερος χώρος), κάτι που δεν έχει στη διάθεση της η δημοτική Αρχή, επειδή ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί στο κτήριο της πλατείας Δασκαλογιάννη -που χρειάζεται στατική ενίσχυση-και θα πρέπει άμεσα να αδειάσει από το δημοτολόγιο και το ληξιαρχείο .Έτσι υπό το βάρος της ισχυρότατης πίεσης του χρόνου, βρέθηκε η «λύση» της μεταφοράς των δύο υπηρεσιών στο κτήριο που έχει ενοικιάσει ο δήμος στην Εθνικής Αντιστάσεως. Όπως είναι γνωστό, το κτίριο αυτό είχε επιλεχθεί με βασικό κριτήριο το γεγονός ότι, η χωρητικότητα του είναι τέτοια που θα επέτρεπε στη Βικελαία να αναπτύξει όλο το μη δανειστικό τμήμα των βιβλίων ώστε να έχει πρόσβαση ο πολίτης σε αυτό. Θα διασφάλιζε με άλλα λόγια δηλαδή τη συνέχιση της λειτουργίας της Βικελαίας, για τον ενάμιση χρόνο που εκτιμάται ότι θα παραμείνει μακριά από το «Αχτάρικα», μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του κτηρίου το οποίο σήμερα εμφανίζει σοβαρότατα προβλήματα στατικής ανεπάρκειας.

Ωστόσο όταν ενοικιαζόταν το κτήριο στην Ε.Αντιστάσεως, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πώς θα εξελισσόταν τα πράγματα, και που θα κατέληγε η απόλυτη ασυνεννοησία όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης του δημοτολόγιου και του Ληξιαρχείου. Το ερώτημα βέβαια που παραμένει αναπάντητο, είναι τι έκανε ο Δήμος εδώ και τέσσερα χρόνια όταν έγινε η εσπευσμένη μεταφορά των υπηρεσιών της Πολεοδομίας στο Εσπέρια, επειδή διαπιστώθηκε η προβληματική στατική επάρκεια του δημοτικού κτηρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη. Είναι κυριολεκτικά τραγικό το γεγονός, ότι εδώ και μια τετραετία ο δήμος επέτρεψε σε δύο σημαντικές δημοτικές υπηρεσίες με τις οποίες καθημερινά συναλλάσσονται εκατοντάδες πολίτες, να παραμείνουν σε ένα προβληματικό στατικά κτίριο, στο οποίο κυριολεκτικά από θαύμα δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα που θα οδηγούσε σε περιπέτειες το δήμο. Έτσι αφού μετά από τέσσερα χρόνια αναδείχτηκε ο εργολάβος που θα αναλάβει την αποκατάσταση του κτηρίου, ο δήμος αποφάσισε να μεταφέρει και το Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο, στο παρά πέντε να δρομολογήσει τη μετεστέγαση των δύο δημοτικών υπηρεσιών, τις οποίες είχε… ξεχάσει στο προβληματικά στατικά δημοτικό ακίνητο… Έτσι υπό την πίεση του χρόνου, ο δήμος φαίνεται ότι προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα, δια του …πολλαπλασιασμού του, αφού για να στεγάσει το δημοτολόγιο και το ληξιαρχείο, συρρικνώνει τη λειτουργία της Βικελαίας!... Έτσι για όσο διάστημα ο εργολάβος που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του «Αχτάρικα» εργάζεται η Βικελαία ουσιαστικά θα υποβαθμιστεί πλήρως αφού ένα σημαντικότατο κομμάτι της λειτουργίας της αυτό που συνδέεται με το δανειστικό τμήμα δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί. Τα βιβλία που αρχικά είχε σχεδιαστεί ότι θα αναπτυχθούν στο κτήριο της Εθν. Αντιστάσεως, θα πρέπει πλέον να επιστρέψουν στις κούτες τους, και να αναμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του «Αχτάρικα».


Συρρίκνωση της Βικελαίας για τη λειτουργία του Δημοτολόγιου

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005