www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Aγωνία για τη Βικελαία.Κατερίνα Μυλωνά 8.3.07
Aγωνία για τη Βικελαία.Κατερίνα Μυλωνά 8.3.07 E-mail
27.05.07


ΠΑΤΡΙΣ
 8.3.07
Της Κατερίνας Μυλωνά

Για απαξίωση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τη συστέγασή της με άλλες Δημοτικές Υπηρεσίες κατηγόρησαν το δήμο Ηρακλείου τα μέλη της Βικέλειας Μορφωτικής Εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στο ξενοδοχείο Λατώ.

Ακόμα, αναφέρθηκαν στις θέσεις της εταιρείας για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη της βιβλιοθήκης ενώ ανακοίνωσαν τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν για το έτος Νίκου Καζαντζάκη. Παράλληλα, απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους Ηρακλειώτες να γίνουν μέλη της εταιρείας και να συνεισφέρουν όλοι στην ανάπτυξη της Βικελαίας.

Τα μέλη της εταιρείας αναφέρθηκαν στο πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου «Αχτάρικα» που στέγαζε μέχρι σήμερα τη βιβλιοθήκη και στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαία η μεταστέγασή της. Δε βρέθηκε, όμως, ένα ενιαίο κατάλληλο κτίριο για τη στέγαση όλων των δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης που είχε ως αποτέλεσμα τη διασπορά των υπηρεσιών της σε διαφορετικούς χώρους στο Ηράκλειο. Το μη δανειστικό τμήμα αποφασίστηκε να μετακινηθεί σε κτίριο της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως αλλά στην πορεία ο δήμος αποφάσισε τη συστέγασή του με άλλη δημοτική υπηρεσία, το ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο, με αποτέλεσμα, όπως υποστήριξαν τα μέλη της εταιρείας, να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η ανάπτυξη της λειτουργίας του μη δανειστικού τμήματος της βιβλιοθήκης. Για την καλύτερη λειτουργία της Βικελαίας πρότειναν, μάλιστα, αμέσως μετά την παραλαβή του επισκευαζόμενου κτιρίου, να επανέλθει στην αρχική της βάση, χρησιμοποιώντας, όμως, όλους τους χώρους του «Αχτάρικα». Στη συνέχεια, ζητούν να βρεθεί ένα αυτόνομο, κατάλληλα διαμορφωμένο, κτίριο που θα μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της βιβλιοθήκης και να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, δηλαδή στο κέντρο του Ηρακλείου.

«Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι το παρόν,το παρελθόν και το μέλλον της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου», τόνισε η φιλόλογος, μέλος της εταιρείας, Γεωργία Ορφανού. Βολές κατά του αντιδημάρχου, Μανόλη Αλεξάκη, για την κίνηση να συστεγάσει τη βιβλιοθήκη με άλλες δημοτικές υπηρεσίες εξαπέλυσε ο δημοσιογράφος, μέλος της εταιρείας, Ηρακλής Γαλανάκης και τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση του Ηρακλείου να ανεβάσει το επίπεδο και να αρχίσει να πλησιάζει εκείνο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Τα μέλη της εταιρείας αρίθμησαν μία σειρά από κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη της βιβλιοθήκης, όπως η πρόσληψη συντηρητή και Εφόρου, ο εκσυγχρονισμός των δομών και υπηρεσιών της και η αξιοποίηση των ηχογραφήσεων από σημαντικές εκδηλώσεις που έχει στο αρχείο της η Βικελαία. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ένα υπόμνημα που επιθυμούν να καταθέσουν στο δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της εταιρείας, δεν έχει δεχθεί ακόμα την επίσκεψή τους.ΕκδηλώσειςΤριήμερο εκδηλώσεων στις 20 με 22 Απριλίου διοργανώνει η εταιρεία συμμετέχοντας στους εορτασμούς για το έτος Νίκου Καζαντζάκη σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων ΝΚ και το 3ο λύκειο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Απριλίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ΝΚ, θα προλογίσει ο φιλόλογος και θεολόγος, Αντώνης Σοφουλάκης. Το Σάββατο 21 Απριλίου θα προβληθεί η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς», την οποία θα προλογίσει η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελπινίκη Νικολουδάκη και θα παραβρεθεί ο φωτογράφος της ταινίας, κ. Λάσαλι. Τέλος, την Κυριακή 22 Απριλίου θα προβληθεί η ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», την οποία θα προλογίσει η ειδική μελετήτρια του έργου του ΝΚ,. Αθηνά Βουγιούκα.

Ακόμα, η εταιρεία θα ξεκινήσει αφιερώματα σε πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη βιβλιοθήκη, με αρχή την εκδήλωση για τον τελευταίο Έφορο, αείμνηστο Νίκο Γιανναδάκη που προγραμματίζεται για το ερχόμενο Φεβρουάριο.


Aγωνία για τη Βικελαία

Τελευταία ανανέωση ( 27.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005