www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Στηρίξτε τη Βικελαία! Χρυσούλα Τζομπανάκη 16.4.2007
Στηρίξτε τη Βικελαία! Χρυσούλα Τζομπανάκη 16.4.2007 E-mail
27.05.07
Στηρίξτε τη Βικελαία!
Ανοικτή επιστολή της Χρυσούλας Τζομπανάκη στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο

Ανοικτή επιστολή-παρέμβαση στο θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του Αχτάρικα, για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Βικελαίας, από την αρχιτέκτονα μηχανικό και αρχαιολόγο Χ. Τζομπανάκη, θέτει τη δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της, προκειμένου να τοποθετηθεί ευθέως στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει. Εάν δηλαδή θα διαθέσει τους ισόγειους και υπόγειους χώρους του κτιρίου, για τη λειτουργία της Βικελαίας, -που τους έχει απόλυτη ανάγκη για να αναπτύξει το έργο της, -ή αν θα επιλέξει να τους διαθέσει για εμπορική χρήση, θέτοντας ως αυτοσκοπό την αύξηση των εσόδων του δημοτικού ταμείου.

Με την επιστολή της την οποία απευθύνει στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, ζητά να διατεθεί το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Αχτάρικα στη Βικελαία, ξεκαθαρίζοντας με νόημα ότι η πόλη δεν πάσχει από έλλειψη καφετεριών, μπαρ, και εμπορικών κέντρων. Αντίθετα ολόκληρο το Ηράκλειο επιζητά το κτίριο Αχτάρικα, να πάλλεται από φως στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, γιατί τα κτίρια είναι ζωντανά και η δημοτική Αρχή οφείλει νʼ αποδείξει στην πράξη ότι στηρίζει τη λειτουργία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που αποτελεί πανελλήνιο σημείο αναφοράς της πνευματικής ζωής του τόπου μας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η κ. Τζομπανάκη τονίζει τα εξής:

“Είναι ασφαλώς λίγες οι πόλεις εκείνες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να είναι υπερήφανες για ένα πνευματικό ίδρυμα τέτοιας εμβέλειας και τόσο μεγάλης πνευματικής ακτινοβολίας όπως είναι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από τότε που δημιουργήθηκε με πρώτη “μαγιά” τη βιβλιοθήκη του Βικέλα δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται, να εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις, να δέχεται σημαντικές δωρεές αρχείων και βιβλίων και να λειτουργεί ως ένας ισχυρότατος πόλος έλξης των πνευματικών ανθρώπων του Ηρακλείου, της Κρήτης, της Ελλάδας ολόκληρης και όχι μόνον. Προικισμένοι άνθρωποι του πνεύματος που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας, όπως ο Νικ. Σταυρινίδης, ο Στ. Σπανάκης, ο Νικ. Γιανναδάκης, αλλά και οι νεώτεροι συνεχιστές του έργου τους, φρόντισαν, εργαζόμενοι με υπέρμετρο ζήλο, αφοσίωση αλλά και έμπνευση, για την εξέλιξη αυτή. Μεγάλη βοήθεια παρείχε πάντα το έμπειρο και πρόθυμο προσωπικό της. Η προσπάθεια αγκαλιάστηκε, άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο, από τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές, οι οποίες εξάλλου είχαν την ευθύνη λειτουργίας της, κυρίως όμως από τους πολίτες εκείνους που είχαν επίγνωση του μεγέθους του πνευματικού θησαυρού που παρείχε η Βικελαία σε όλους, από τους μαθητές των σχολείων έως τους έμπειρους επιστήμονες και τους μελετητές της Ιστορίας, της επιστήμης και των γραμμάτων.

Αναμφισβήτητα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η θέση της. Βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης και αυτό βοήθησε ώστε να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των διαφόρων ερευνητών, καθώς και σε χώρο οργάνωσης εκδηλώσεων, ομιλιών, κονσέρτων, προβολών κλπ., πολλές από τις οποίες έμειναν στη μνήμη όλων για την επάρκεια και την ποιότητά τους.

Βεβαίως καθώς περνούσαν τα χρόνια, η Βικελαία άρχισε να ασφυκτιά, αφού παρά τον συνεχή εμπλουτισμό της με βιβλία, διάφορα αρχεία, εφημερίδες κ.α. έπρεπε να συνεχίσει να στεγάζεται στους περιορισμένους χώρους που της είχαν διατεθεί. Και αυτό συνέβαινε παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετοί χώροι στο ισόγειο του κτιρίου και τα υπόγεια ιδιοκτησίας του Δήμου, οι οποίοι θα μπορούσαν να της παραχωρηθούν.

Αλλά δυστυχώς, δυστυχέστατα, οι χώροι αυτοί διατέθηκαν για εμπορικές χρήσεις, με το πρόσχημα της αύξησης των εσόδων του Δήμου. Οπως όμως διαπιστώθηκε από τη νυν δημοτική Αρχή, το πρόβλημα των εσόδων του Δήμου ήταν εξαρτημένο, εκτός των άλλων, και από την μη σωστή διαχείριση της περιουσίας του στο σύνολό της. Σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξαρτάται από την ενοικίαση των χώρων που υπάρχουν στο ισόγειο του κτιρίου “Αχτάρικα”.

Και, εν πάσει περιπτώσει, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα από τα κορυφαία πνευματικά ιδρύματα του τόπου μας. Ο Δήμος θα έπρεπε να δώσει κάθε προτεραιότητα στην παραχώρηση όλου του κτιρίου στη Βικελαία, για τη στέγαση των λειτουργιών της και των θησαυρών της. Η πόλη δεν πάσχει από έλλειψη καφετεριών, μπαρ, εμπορικών κέντρων κλπ. Το αντίθετο μάλιστα, αφού ολόκληρες περιοχές, κυρίως δε η πλατεία της Κρήνης Μοροζίνη, τείνουν να μετατραπούν σε κακόγουστους χώρους “πανηγυριού”.

Αυτό επιδιώκει η δημοτική Αρχή; Ελπίζω πως όχι. Και εδώ πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η πόλη και ο Δήμος.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005