www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ: Εξ ολοκλήρου τα Αχτάρικα στην Βικελαία 12/5/07
ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ: Εξ ολοκλήρου τα Αχτάρικα στην Βικελαία 12/5/07 E-mail
27.05.07

ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ: Εξ ολοκλήρου τα Αχτάρικα στην Βικελαία

Patris 12.5.2007

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

Τα “Αχτάρικα” να αποδοθούν εξολοκλήρου στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και να πάρουν το όνομά της

Οι παλιοί Ηρακλειώτες που τέλειωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα δύσκολα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στα σχολεία της πόλης οφείλουν πολλά στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και στον αείμνηστο διευθυντή της Νίκο Σταυρινίδη.


Ένας από αυτούς είναι και ο γράφων ο οποίος περνούσε πολλές ώρες στο αναγνωστήριό της τα καλοκαίρια και τα απογεύματα του χειμώνα στα τέλη της δεκαετίας του ʼ40 και στις αρχές της δεκαετίας του ʼ50 διαβάζοντας ξένη και ελληνική λογοτεχνία και μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων (τότε η Βικελαία δεν διέθετε δανειστικό τμήμα).

Την εποχή εκείνη οι χώροι που ήταν τότε στη διάθεσή της Βικελαίας στο κτίριο, που είναι γνωστό με το όνομα «Αχτάρικα», επαρκούσαν. Ήταν, κατά συνέπεια, δικαιολογημένη η ενοικίαση ορισμένων τμημάτων του κτιρίου. Παρ
ʼ όλη, όμως, τη μεγάλη ανάπτυξη που έλαβε τα μετέπειτα χρόνια χάρη στους άξιους διαδόχους του Νίκου Σταυρινίδη και την ανάδειξή της ως μιας από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας με πολυσχιδή δράση, η ενοικίαση τμημάτων του κτιρίου συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας.

Προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, όλοι οι χώροι του εκκενώθηκαν και τα έργα συνεχίζονται. Είναι, τώρα, μοναδική ευκαιρία να γίνει ο απαιτούμενος ανασχεδιασμός ολόκληρου του κτιρίου (περιλαμβανομένων και των υπογείων του) και να αποδοθεί ολόκληρο στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και το κτίριο να μετονομαστεί «Βικελαία Βιβλιοθήκη». Ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν γράψει σχετικές επιστολές και άρθρα στην «Πατρίδα» και ανάμεσα σ
ʼ αυτούς είναι η πάντοτε παρούσα στα μεγάλα θέματα της πόλης μας και διακεκριμένη αρχιτέκτων μηχανικός και αρχαιολόγος Χρυσούλα Τζομπανάκη στο φύλλο της 16.4.07.

Η ανάγκη να αποδοθεί ολόκληρο το κτίριο στη «Βικελαία Βιβλιοθήκη» πηγάζει από το γεγονός ότι για τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της όλοι οι χώροι του της είναι αναγκαίοι (και είναι πολύ πιθανόν, στο όχι μακρινό μέλλον, να μην επαρκούν) δεδομένου ότι ήδη το σύνολο των βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και εγγράφων που διαθέτει είναι πολύ μεγάλο και αυξάνεται και θα αυξάνεται συνεχώς και, επιπλέον, μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, όπως είναι η Βικελαία Βιβλιοθήκη έχει ήδη αναπτύξει και θα πρέπει να αναπτύξει πολλές δραστηριότητες.

Χωρίς να είμαι ειδικός, αλλά με βάση την εμπειρία μου από τη χρήση πολλών βιβλιοθηκών της χώρας και του εξωτερικού, θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες προτάσεις για την κατανομή των χώρων του κτιρίου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης:

(α) Όλοι οι χώροι στους οποίους θα είναι τοποθετημένα βιβλία στα οποία μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης ή ο ερευνητής να μπορεί ο ίδιος να ανευρίσκει το βιβλίο που τον ενδιαφέρει χωρίς να απασχολεί υπαλλήλους. Εξαίρεση, φυσικά, αποτελούν τα σπάνια και ευπαθή βιβλία καθώς και τα χειρόγραφα τα οποία πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές αίθουσες και στα οποία άμεση πρόσβαση θα έχει μόνο το ειδικευμένο προσωπικό της βιβλιοθήκης, το οποίο και θα εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να τα συμβουλευτούν.

(β) Σε χωριστές αίθουσες –και αν είναι δυνατόν εξίσου προσβάσιμες με εκείνες στις οποίες υπάρχουν βιβλία– θα πρέπει να τοποθετηθούν οι τόμοι των εφημερίδων καθώς και τα περιοδικά.

(γ) Στα αναγνωστήρια για αναγνώστες και ερευνητές θα πρέπει να δοθούν οι πιο ήσυχες, ευάερες και ευήλιες αίθουσες.

(δ) Στην αίθουσα υποδοχής του κοινού θα πρέπει να υπάρχουν σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα αναζήτησης βιβλίων, εγγράφων, περιοδικών και εφημερίδων που διαθέτει η βιβλιοθήκη.

(ε) Τα γραφεία του Διευθυντή και του προσωπικού της βιβλιοθήκης θα πρέπει να είναι σε χώρο ο οποίος θα είναι εύκολα προσβάσιμος από το κοινό.

(στ) Η ειδική αίθουσα για διαλέξεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (που υπήρχε και πριν). θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και να εμπλουτισθεί με όλα τα αναγκαία μέσα. Θα ήταν ευχής έργο η αίθουσα αυτή (ή κάποιος άλλος κατάλληλος χώρος στο κτίριο) να μπορεί να φιλοξενεί και προβολές κινηματογραφικών ταινιών ποιότητας μιας Λέσχης Κινηματογράφου που θα λειτουργεί στη Βικελαία.

Αυτά σε ό,τι αφορά τους ορόφους και τα υπόγεια του κτιρίου. Όπως, όμως, προανέφερα –και όπως ζητούν όλοι όσοι έχουν γράψει για το θέμα αυτό– στη Βικελαία πρέπει να αποδοθούν και όλοι οι χώροι του ισογείου, γεγονός που θα την κάνει περισσότερο οικεία τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης μας. Ανάμεσα στα άλλα, οι χώροι του ισογείου του κτιρίου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης μπορεί να διατεθούν για τη λειτουργία:

(ι) Μιας ή περισσότερων αιθουσών για το δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης, ώστε εκείνοι που θέλουν να δανειστούν βιβλία να μην ανεβαίνουν στους ορόφους.

(ιι) Μιας αίθουσας αναγνωστηρίου στο οποίο θα υπάρχουν οι τοπικές, αθηναϊκές και ορισμένες ξένες εφημερίδες τις οποίες θα μπορούν να διαβάζει όποιος ενδιαφέρεται.

(ιιι) Μιας αίθουσας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα είναι συνδεδεμένοι με το Ιντερνέτ και οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νέους ή μεγαλύτερους στην ηλικία οι οποίοι γνωρίζουν να τους χρησιμοποιούν.

Η αίθουσα αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διδασκαλία χειρισμού των μηχανημάτων αυτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα κάνει η Βικελαία.

(iv) Μιας αίθουσας με τις εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, η οποία θα χρησιμεύει και ως πωλητήριο των εκδόσεων αυτών αλλά και ως γραφείο πληροφοριών της Βιβλιοθήκης. Τέλος

(v) Μιας αίθουσας στην οποία να προσφέρονται μόνο καφές και αναψυκτικά (ένα είδος παραδοσιακού καφενείου) στο οποίο να μπορούν να συναντιούνται και συζητούν οι Ηρακλειώτες και οι επισκέπτες της πόλης.

Αυτές τις προτάσεις είχα να κάνω ως μη ειδικός. Άλλοι, ειδικοί και μη, μπορεί να κάνουν άλλες και καλύτερες προτάσεις.

Όποιες από αυτές κριθούν χρήσιμες και κατάλληλες καλό θα είναι να υλοποιηθούν στον ανασχεδιασμό του κτιρίου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο ο προϋπολογισμός των έργων που γίνονται στα κτίριο μπορεί να καλύψει το κόστος της υλοποίησης των παραπάνω ή όποιων άλλων καλύτερων προτάσεων. Αν πάντως δεν επαρκεί έχω να προτείνω:

1. Στους Ηρακλειώτες μόνιμους κατοίκους της πόλης αλλά και όπου γης να ιδρύσουν ένα Σύλλογο Φίλων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, κατά το πρότυπο του ανάλογου συλλόγου που υπάρχει για τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέλη του Συλλόγου αυτού να αποτελέσουν όλοι όσοι αγαπούν τη Βικελαία και θέλουν να τη βοηθήσουν, με πρώτους εκείνους που οφείλουν πολλά σ
ʼ αυτήν.

2. Στη Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει ένα έρανο για την κάλυψη των επιπλέον δαπανών που ενδεχομένως θα απαιτηθούν προκειμένου να αποδοθεί ολόκληρο το κτίριο στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και να διαμορφωθούν ανάλογα όλοι οι χώροι του (υπόγειο, ισόγειο και όροφοι) ώστε να εξυπηρετήσουν τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του Ιδρύματος. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Ηρακλειώτες είτε ζουν στο Ηράκλειο είτε σε άλλα μέρη της χώρας ή και του εξωτερικού θα θελήσουν να συμβάλουν, ο καθένας ανάλογα με τα οικονομικά μέσα που διαθέτει, στο έργο αυτό. Στον έρανο θα μπορέσει να συμβάλει ο Σύλλογος Φίλων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, αν ιδρυθεί σύντομα.

Η απόδοση ολόκληρου του κτιρίου «Αχτάρικα» με τον κατάλληλο ανασχεδιασμό του στη «Βικελαία Βιβλιοθήκη» θα δώσει ένα άλλο τόνο στην κεντρικότερη και ιστορική πλατεία των Λιονταριών (στα γύρω κτίρια της οποίας πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα). Η καθημερινή (και τα Σαββατοκύριακα) λειτουργία της Βικελαίας, με τις σημερινές και τις νέες δραστηριότητες που θα αναπτύξει, θα συμβάλει στην άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας, αλλά και της Κρήτης γενικότερα. Μια άνοδο που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ο Τόπος μας.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005