www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ,Μ.Νικητάκης 25.5.2007
Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ,Μ.Νικητάκης 25.5.2007 E-mail
25.05.07

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη - δημόσιος χώρος

ΠΑΤΡΙΣ 25.5.2005
Του Μιχάλη Νικητάκη, βιβλιοθηκονόμου

Ο δημόσιος χώρος δεν περιλαμβάνει μόνο τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τους λόφους, τα ρέματα - όλους τους τόπους όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη και όπου ο κάτοικος της πόλης μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα - αλλά και τα μνημεία της Ιστορίας (της επίσημης και της ανεπίσημης), τα κτίρια της.

Στο δημόσιο χώρο οι άνθρωποι μαζί με τα μνημεία και τα ιστορικά κτίρια "δηλώνουν" την ιστορική διαδρομή της πόλης, τις μνήμες για τους αγώνες του λαού της για την ελευθερία και το δίκιο, το αίτημα για ένα καλύτερο αύριο, γίνονται χώροι συνεύρεσης και επικοινωνίας.

Το κτίριο του «Ακτάρικα» βρίσκεται στο κέντρο της πόλη μας όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο αποτελεί σημαντικό ζήτημα, που αφορά τη φυσιογνωμία του δημόσιου χώρου της πόλης μας. Η ενοποίηση του κέντρου της πόλης που έχει εξαγγείλει ο Δήμος, μπορεί να προσφέρει εξαιρετική ευκαιρία να επαναπροσδιορισθεί ο δημόσιος χώρος της πόλης - καθώς μάλιστα η βιβλιοθήκη συνορεύει με τα λιοντάρια, την πλατεία Αγίου Τίτου και το Δημαρχείο - αυτά τα μέρη μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρά σημεία αναφοράς του δημόσιου χώρου της πόλης, ευρισκόμενα και τα τέσσερα στη ζώνη ενοποίησης που υλοποιεί ο Δήμος . Για να γίνει όμως εφικτή αυτή η σύνδεση, είναι απαραίτητο ο χώρος του «Ακτάρικα» να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και αντί να εκχωρείται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, το κτίριο να διατεθεί εξολοκλήρου για τις ανάγκες της Βικελαίας.

Η υπόθεση τους «Ακτάρικα» δεν αφορά μόνο τη διάσωση ενός σημαντικού κτιρίου της πόλης, αλλά και τη διαπραγμάτευση του ορίου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, εξωτερικού κι εσωτερικού, που στη σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από ασάφεια, απροσδιοριστία και διαρκή επαναδιαπραγμάτευση. Η ανάγκη περιφρούρησης του δημόσιου χώρου της πόλης συνώνυμου με το διάλογο και το συμ-μερισμό, που καταβροχθίζεται από τον διαρκώς εξαπλούμενο ιδιωτικό χώρο και τις στρατηγικές κατανάλωσης που αυτός επιβάλλει, αφορά τόσο τις Αρχές όσο και τους πολίτες καθώς είναι ταυτόσημη με την ανάγκη προάσπισης της ίδιας της πόλης που προϋποθέτει την κοινότητα, το «από κοινού», δηλαδή το δημόσιο χώρο. Πιστεύω πως ένας δημόσιος χώρος μπορεί να βοηθήσει την συγκρότηση συλλογικοτήτων όταν επιτρέψει μέσα του την ελεύθερη συμμετοχή και την αυθόρμητη επικοινωνία. Όταν, με λίγα λόγια, ο πολίτης αισθανθεί άνετα μέσα σε αυτόν και αντιληφθεί ότι απευθύνεται σε αυτόν και στις ανάγκες του και όχι σε ένα αυθαίρετο σχήμα συλλογικότητας που έχει προκαθοριστεί από άλλους. Οι χώροι που επιτρέπουν την επικοινωνία και την διαπροσωπική επαφή, που προσβλέπουν σε έναν πολίτη-συμμετέχοντα και όχι σε έναν πολίτη-παρατηρητή, είναι οι χώροι, που όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορούν να φιλοξενήσουν κοινές δράσεις, γιατί έχουν ήδη φιλοξενήσει την αυθόρμητη και όχι την προκαθορισμένη συμπεριφορά.Ο ρόλος της βιβλιοθήκηςΡαγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία και την τεχνολογία, έρχονται να μεταβάλλουν τον ρόλο και την ταυτότητα των λαϊκών βιβλιοθηκών. Η ανάγκη για εκδημοκρατισμό οδηγούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση με το κοινό τους (το υπάρχον, το εν δυνάμει και το εικονικό), ενώ αντιμετωπίζουν όλο και πιο επιτακτικά την πρόκληση της εποχής τους να γίνουν ζωντανά κύτταρα στην υπηρεσία της κοινωνίας και των εξελίξεών της.

Σήμερα οι ίδιες βιβλιοθήκες κατανοούν ότι είναι κάτι περισσότερο από χώρος συλλογής βιβλίων και δεν αρκεί να απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που επιβάλει η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού τους ρόλου, έρχονται με τις απαραίτητες υπηρεσίες, την πληροφόρηση, τις σχετικές έρευνες και τις νέες εμπειρίες, να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υψηλότερου επιπέδου ζωής στην κοινότητα μέσω μιας αμφίδρομης σχέσης. Η σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη είναι τόπος συνεύρεσης και συλλειτουργίας ατόμων που τους ενδιαφέρει η γνώση, που επιζητούν την πληροφόρηση και χρειάζονται την ψυχαγωγία.

Επίσης, είναι ο χώρος που στεγάζεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου, στην οποία ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση. Η δημοτική βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του νέου ρόλου της, πρέπει να λειτουργεί ως ανοιχτό πνευματικό, εκπαιδευτικό και εκπολιτιστικό κέντρο.

Μία δημοτική βιβλιοθήκη που θέλει να υπηρετήσει το κοινό της, οφείλει να αναπτύξει πρακτικές ανάγνωσης στις ομάδες της κοινότητας, να φροντίσει για την καταπολέμηση του πληροφοριακού αναλφαβητισμού, να διευκολύνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, να βοηθήσει τους ενήλικες να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία, να προσφέρει ευκαιρίες κοινωνικής συνοχής μέσα από τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνει, να φροντίσει για την ένταξη των κοινωνικώς αποκλεισμένων ατόμων (οικονομικοί μετανάστες, αλλοδαποί, παλιννοστούντες, κ.α.) με γνώμονα ότι ο πολιτισμός είναι το μέσον για την προσέγγισή τους σε διαπολιτισμική βάση.

Ειδικότερα, για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη θα πρότεινα να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες της και αναφέρω ενδεικτικά κάποιες: α) να ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση του υλικού της – δημιουργία ηλεκτρονικού καταλόγου, β) να αποκτήσει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων γ) να δημιουργήσει ψηφιακή βιβλιοθήκη με το σπάνιο αρχειακό υλικό που έχει στη διάθεσή της, δ) να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ε) να δημιουργήσει ειδική συλλογή για μειονότητες/μετανάστες και στ) να οργανώσει μαθήματα που αφορούν την χρήση νέων τεχνολογιών.

Οι διαμορφωμένοι δημόσιοι χώροι της πόλης συνιστούν πολιτισμικά στοιχεία. Έχουν ιστορία και φυσιογνωμία που αποτυπώνει πάντα ένα ήθος. Στο σύνολό τους συνθέτουν ένα μωσαϊκό που μαζί με την αρχιτεκτονική των κτιρίων καθορίζει τη συνολική φυσιογνωμία, την ταυτότητα της πόλης. Η εικόνα αυτής της ταυτότητας σήμερα είναι προσιτή σε όλους τους κατοίκους της γης και συμβάλλει ιδιαίτερα στο να κάνει μια πόλη να έχει παγκόσμια ακτινοβολία και να είναι ελκυστική, αδιάφορη ή και απωθητική. Η κοινωνία των πολιτών δεν θα πρέπει να μεταλλάσσεται σε κοινωνία των πελατώνΒιβλιογραφία1. Δημόσιος και ιδιωτικός χώρος : η oλλανδική εκδοχή: Bakema-Van den Broek / Θεσσαλονίκη : Παρατηρητής, [19..].

2. Sennett, Richard Η τυραννία της οικειότητας: ο δημοσιος και ιδιωτικός χώρος στον δυτικό πολιτισμό Αθήνα: Νεφέλη 1999

3. Διαμαντόπουλος 2007 Θα χτίσουμε μια ανθρώπινη πόλη Βήμα ιδεών 1Email:

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005