www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ...ΒΙΚΕΛΑΙΑ. Γιάννης Σκουλάς 24.5.2007
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ...ΒΙΚΕΛΑΙΑ. Γιάννης Σκουλάς 24.5.2007 E-mail
25.05.07

Η πολιτιστική μας κληρονομιά άμεσα συνδεδεμένη με την Βικελαία


Του Γιάννη Γ. Σκουλά, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου  24.5.2007

Η διασφάλιση, η προώθηση και η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο οι κάτοικοι του Ηρακλείου έχουν κερδίσει με το πέρασμα των χρόνων. Κομμάτι αυτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.

Ενα κτίριο το οποίο βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του Ηρακλείου και το οποίο με την δωρεά του πολύτιμου αρχείου του λόγιου και ευεργέτη Δημήτριου Βικέλα μετά τον θάνατο του 1908 αποτέλεσε “πνευματική όαση” όπως ορθά την χαρακτηρίζει ο Μανόλης Δρεττάκης.

Η σπουδαία αν μη τι άλλο αυτή δωρεά εκ μέρους του Δημητρίου Βικέλα, επέτρεψε στην πόλη μας να αποκτήσει δημοτική βιβλιοθήκη σε μια εποχή όπου ανάλογες προσπάθειες φάνταζαν απραγματοποίητες. Για εμάς του Ηρακλειώτες η Βικελαία Βιβλιοθήκη αποτελεί όχι μόνο ένα σημείο στο κέντρο της πόλης στο μέρος στο οποίο μαζευόμαστε για να δανειστούμε ή να διαβάσουμε βιβλία.

Αποτελεί το μέρος στο οποίο για πρώτη φορά ήρθαμε σε επαφή με τα αριστουργήματα της ελληνικής και της ξένης πεζογραφίας. Αποτελεί το σημείο στο οποίο αναζητήσαμε στα πολύτιμα ενετικά αρχεία που φιλοξενεί, την Ιστορία και την εξέλιξη του τόπου μας. Αποτελεί πάνω απ
ʼ όλα ένα σημείο συνάντησης για την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων.

Το μανιφέστο της UNESCO για τις λαϊκές βιβλιοθήκες, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από το 1972 αναφέρει αναλυτικά τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι λαϊκές βιβλιοθήκες στην ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των πόλεων. Στη 2η μόλις παράγραφο αναφέρεται ότι: “Η λαϊκή βιβλιοθήκη συντελεί θετικά και δυναμικά στην ώθηση προς τη μάθηση, την παιδεία, (culture) και την πληροφόρηση και ενεργεί ως ουσιαστικός συντελεστής για την διαφύλαξη της ειρήνης και την κατανόηση μεταξύ των λαών και των εθνών μέσω του πνεύματος”.

Στην 16η παράγραφο αναφέρεται: “Η λαϊκή βιβλιοθήκη είναι το φυσικό πνευματικό κέντρο της κοινότητας, όπου έρχονται σε επαφή άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπάρξουν κατάλληλα εξοπλισμένοι χώροι για εκθέσεις, διαλέξεις, συζητήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές για τους ενήλικες, τους νέους και τα παιδιά”. Τέλος, στην 23η παράγραφο προβλέπεται ότι: “Η λαϊκή βιβλιοθήκη είναι ζωντανός οργανισμός, αν συγκροτηθεί μεθοδευμένα, επιβεβαιώνει τη θετική αξία της προσφοράς των υπηρεσιών της και παροτρύνει τον χρήστη να επωφεληθεί από αυτές”.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου πρέπει να διατηρηθεί κτιριακά στο σύνολό της. Εκτος του ήδη υπάρχοντος χώρου είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει και τα “Αχτάρικα” μετά τις εργασίες αναστήλωσής τους. Το εγχείρημα ούτε πρωτόγνωρο είναι, αλλά ούτε και καινοφανές. Ηδη από τον Οκτώβρη του 1944 μέχρι τον Οκτώβρη του 1946, η Βιβλιοθήκη λειτούργησε στον ίδιο ισόγειο χώρο του Μεγάρου των “Αχτάρικων”. Το 1947 την μετέφεραν στον πρώτο όροφο του ίδιου Μεγάρου, όπου στεγάστηκε επί σαράντα περίπου έτη.

Οσοι τη θυμούνται, και σίγουρα είναι πολλοί, αντιλαμβάνονται την σημασία της διατήρησης και των δύο κτιρίων για την Βικελαία. Οι απαραίτητες και καθοριστικές παρεμβάσεις επί της 25ης Αυγούστου και η συνολική πεζοδρόμησή της θα αποδώσουν μια ξεχωριστή αίγλη και στην Βικελαία. Μια αίγλη η οποία για να διατηρηθεί οφείλει να συμπεριλάβει το σύνολο των κτιρίων που της ανήκουν.

Τελευταία ανανέωση ( 25.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005