www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Η διαφορά..14.5.2007
ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Η διαφορά..14.5.2007 E-mail
25.05.07

BIKEΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Ηράκλειο-Στρασβούργο: Η διαφορά...


Του Ηρακλή Γαλανάκη  ΠΑΤΡΙΣ 14.5.2007

Είχα την τύχη να ζήσω πολλά χρόνια σε πόλεις και κυρίως στο Στρασβούργο, προνομοιούχες από πλευράς επένδυσης στη φαιά ουσία των κατοίκων τους.

Σʼ αυτές τις πόλεις ο πολίτης και η ποιότητα ζωής και η προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισής του, βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος των αιρετών Δημοτικών, Νομαρχιακών και Περιφερειακών Αρχών.

Μια από τις εκφράσεις αυτής της φροντίδας είναι και οι εντυπωσιακό ενδιαφέρον τους όχι μόνο για την δημιουργία, ανάπτυξη, διατήρηση και συνεχή εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους, αλλά και για το βάρος που δίδουν στην πολιτική της προσέλκυσης των πολιτών τους και κυρίως των νέων.

Είναι άραγε άσχετη αυτή η προσπάθεια με το γεγονός ότι ανήκουν στις πιο γνωστές αξιοζήλευτες και πολυδιαφημισμένες προηγμένες πόλεις για τις οποίες υπερηφανεύονται οι Άρχοντες και οι πολίτες τους; Είναι άραγε τυχαίο ότι οι κάτοικοί τους δεν είναι αδιάφοροι με το καθετί που γίνεται στην πόλη τους;

Τι νοιώθει όμως ένας πολίτης που φεύγει από εκεί και έρχεται να κατοικήσει σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο;

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ


Το περασμένο Γενάρη ξεκίνησα ένα ρεπορτάζ, που συνεχίζω, για τη θέση των βιβλιοθηκών στις άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζοντας από το Στρασβούργο.

Στο Στρασβούργο δεν υπάρχει γειτονιά που να μην έχει τη βιβλιοθήκη της. Οι βιβλιοθήκες αυτές ανήκουν είτε στην πόλη, είτε στη Νομαρχία, είτε στην Περιφέρεια, είτε σε κάποια Τράπεζα ή μεγάλη Επιχείρηση δεμένη με την Περιφέρεια, είτε στο Κράτος. Όλες αυτές αποτελούν μέρος δημοτικού, νομαρχιακού, περιφερειακού, εθνικού δικτύου.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα κτίριά της η Εθνική Βιβλιοθήκη. Στην περιφέρεια του κέντρου της πόλης βρίσκονται η δημοτική και οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Φιλοξενήθηκα από το φίλο μου δημοσιογράφο της εφημερίδας της πόλης Claude Keιflin, η σύζυγος του οποίου είναι καθηγήτρια και διευθύντρια μιας δημοτικής βιβλιοθήκης μιας κοντινής κωμόπολης.

Χάρις στους φίλους μου Claude και Simone Keιflin, έμαθα για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη δημιουργία των βιβλιοθηκών και μπόρεσα να γνωρίσω και να συζητήσω και με τον διευθυντή της δημοτικής βιβλιοθήκης του Στρασβούργου κ. Andre Hincker.

H κ. Κειφλέν μου είπε ότι πολλές βιβλιοθήκες κωμοπόλεων της Αλσατίας και της Γαλλίας έχουν γίνει με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών. Η ίδια , την περίοδο της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης των παιδιών της, που βρισκόταν σε μια κωμόπολη που δεν είχε βιβλιοθήκη πήρε την πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή άλλων κατοίκων και την ενθάρρυνση του δημάρχου δημιουργήθηκε μια δημοτική βιβλιοθήκη που συνεχίζει «να ζει και να βασιλεύει». Στη συνέχεια εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται και σε άλλες δημοτικές βιβλιοθήκες γειτονικών προαστίων ή κωμοπόλεων του Στρασβούργου. Όπως μου είπε η κ. Κιεφλέν επειδή πολλοί δήμαρχοι προέρχονται από τον εκπαιδευτικό τομέα, όπως οι δυο προηγούμενοι σοσιαλιστές δήμαρχοι, είναι πολύ ευαίσθητοι στην ύπαρξη και των εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών της πόλης τους, καθώς επίσης και στην ελκυστικότητα που έχουν για τους δημότες τους. Ανάλογο όμως είναι και το ενδιαφέρον των άλλων δημάρχων, που κατά κανόνα προέρχονται από την ανώτατη εκπαίδευση και πολλές φορές από τις γνωστές μεγάλες γαλλικές σχολές .

Andre Hincker: Το βιβλίο=κριτική σκέψη και επιτυχία

Ο κ. Hincker, είναι ο επί κεφαλής της δημοτικής βιβλιοθήκης του Στρασβούργου, υπεύθυνος για τη μεταστέγασή της σε ένα νέο σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο και τη δημιουργία του ηλεκτρονικού δικτύου βιβλιοθηκών.

Χάρις στο φίλο μου δημοσιογράφο κ. Kieflin με δέχθηκε, όπως μου επεσήμανε, εξ αιτίας του υπερβολικού φόρτου εργασίας του. Ο κ. Hincker, δεν είναι άνθρωπος κάποιου παρεϊστικου ή κομματικού σωλήνα. Είναι ο καταξιωμένος επιστήμονας στον τομέα των βιβλιοθηκών, που έχει αποδείξει την αξία του, γεγονός που επέβαλλε την επανάκλησή του, ύστερα από μια τρίμηνη παραγκώνισή του.


Στη συνάντησή μας σας συνοψίζω τι μου είπε.

«Η μάνα μου με έκανε νʼαγαπήσω το βιβλίο από πολύ μικρός. Όποιος διαβάζει δεν χάνει. Αποκτά κριτική σκέψη και κατά κανόνα πάντα πετυχαίνει. Η βιβλιοθήκη είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την καλύτερη δυνατή επένδυση στη φαιά ουσία των κατοίκων μιας πόλης και μιας χώρας. Σήμερα χάρις και στην εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε πιο προνομοιούχοι για την απόκτηση της γνώσης. Αυτή την τεχνολογική εξέλιξη προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δημιουργούμε το ηλεκτρονικό δίκτυο βιβλιοθηκών για να μπορούμε να θέτουμε στη διάθεση του κάθε πολίτη σε όποιο σημείο της πόλης και της περιοχής και αν κατοικεί, το βιβλίο που επιθυμεί. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μάλιστα εγκατασταθεί στη νέα βιβλιοθήκη που οικοδομήθηκε λαμβάνοντας υπʼόψη τις σύγχρονες εξελίξεις και προδιαγραφές καθώς επίσης και τις ευαισθησίες των πολιτών. Τόσο το κτίριο, όσο και η εσωτερική διαρρύθμισή του έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να είναι ελκυστικός για κάθε συμπολίτη ή επισκέπτη της πόλης μας. Εκτός από το σεβασμό στις οικολογικές ευαισθησίες των πολιτών και τις ανάγκες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, δημιουργήσαμε ένα εσωτερικό χώρο ελκυστικό για παιδιά, νέους, οικογένειες που θα τον επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μας δεν θέλουμε απαραιτήτως να δανειστούν κάτι. Μας αρκεί ότι ήλθαν για να πιουν κάτι, νʼακούσουν μουσική, να δουν CD και CDROM, να μπουν στο Κυβερνοχώρο, να διαβάσουν μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε μια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Πιστεύουμε ότι θα θελήσουν να επανέλθουν και αν όχι αμέσως σε μια από τις επόμενες φορές που θα επανέλθουν, θα δανειστούν κάτι από την βιβλιοθήκη μας. Σίγουρα όμως και να μην δανειστούν κάτι θα έχουν μάθει και κάτι απʼ αυτό θα διηγηθούν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Αυτό για μας είναι η πρώτη επιτυχία ως δημοτική βιβλιοθήκη και δημοτική Αρχή…».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Αντιφάσεις…

Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, που όπως και την υπόλοιπη Κρήτη και Ελλάδα πρόβαλλα με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση, από τη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου των ελληνικών πρεσβειών που κατείχα, δεν μπορώ να μην γράψω ότι «έπεσα από τα σύννεφα».

Σʼαυτή την πόλη και τόπο έχουν αναπτυχθεί πολιτισμοί με επιφανέστερο και πιο γνωστό το Μινωϊκό πολιτισμό. Κάθε μέρος του Ηρακλείου είναι και μια μεγάλη ιστορία του πνεύματος ή της ψυχής των κατοίκων που έζησαν. Αυτή η πόλη είναι προικισμένη από τη φύση, την ιστορία, τους ανθρώπους και το Θεό, που με εμπνευσμένο και οραματικό διαχρονικό σχεδιασμό και διαχείριση έχει τις δυνατότητες να γίνει μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κόσμου.

Και το Στρασβούργο είχε ανάλογη τύχη. Η όμορφη πόλη που γνωρίζουμε δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Έγινε όμως με εμπνευσμένο και οραματικό σχεδιασμό και διαχείριση που ακολουθήθηκε πιστά, από Αρχές διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης. Και εκεί υπήρξαν καταστροφές, αλλά η βασική διαχρονική ταυτότητα της πόλης διατηρήθηκε και εμπλουτίστηκε.

Ανησυχίες για το Ηράκλειο

Γιατί «έπεσα και πέφτω από τα σύννεφα» τα τριάμισυ χρόνια που ζω μόνιμα στο Ηράκλειο; Δεν θα επεκταθώ. Αρκούμαι όμως στα εξής:

Γιατί το πνευματικό σύμβολο του Ηρακλείου το «Λύκειο Κοραής» έγινε καφετέρια.

Γιατί το κτίριο Ξενία, από πνευματικό κέντρο που επρόκειτο να διαμορφωθεί γκρεμίστηκε για να γίνει άλλο ένα ακόμη «διαμάντι» της πόλης, δηλαδή καφετέρια.

Γιατί η μια από τις ιστορικότερες και πλουσιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, το καμάρι του Ηρακλείου, ο τόπος όπου κι εγώ πρωτοδιάβασα Καζαντζάκη, «εξαφανίστηκε» με αβέβαιο μέλλον. Ισως κάποιο κομάτι της να ευρίσκεται ακόμη σε κάποιο κτίριο της πόλης, αλλά τα περισσότερα και αξιολογότερα έργα της και προπαντός η «ψυχή της», βρίσκεται στις κούτες και στα κιβώτια.

Γιατί ο εκπαιδευτικός αντιδήμαρχος και μάλιστα επί κεφαλής του Ιστιντούτου Επιμόρφωσης του Πασοκ Κρήτης (!), πήρε το χώρο που είχαν βρει οι άνθρωποι που πονούν την Βικελαία για να στεγάσουν το «μη δανειστικό τομέα της» και τον έκανε δηματολόγιο.

Γιατί η Βικελαία παραμένει ξεκρέμαστη.

Γιατί οι εκπαιδευτικοί φορείς του Ηρακλείου, με ελάχιστες εξαιρέσεις και πολύ διακριτικές αντιδράσεις, αντί να πρωτοστατούν σιωπούν!

Γιατί «Πνευματικοί Ανθρωποι» που ζουν ή κατάγονται από το Ηράκλειο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δίδουν την αίσθηση «μειωμένων πολιτικών αντανακλαστικών».

Γιατί γνωστοί εκπαιδευτικοί ανώτατης εκπαίδευσης, νυν και πρώην, όταν δεν λιβανίζουν, στέκονται γονυκλινείς και άφωνοι μπροστά στις τοπικές Αρχές.

Γιατί εκείνο το Κίνημα που κάποτε, για το κάθε πρόβλημα του τόπου και των κατοίκων του γινόταν μπροστάρης για την επίλυσή του, σήμερα «ροχαλίζει», όταν δεν «περί άλλων τυρβάζει».

Γιατί εκείνο το κόμμα που σήμερα κυβερνά «αναζητείται» στο Ηράκλειο, όταν δεν απολαμβάνει το καφέ του σε κάποια καφετέρια του Ηρακλείου με τους συνδιαχειριστές που «αντιπολιτεύεται !».

Για τους λόγους για τους οποίους η Κνωσός δεν συγκαταλέγεται στα «Μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ».

Γιατί αναβλήθηκε η ευκαιρία για να γίνει η λεοφόρος Κνωσσού, το καύχημα της πόλης, του νησιού και της Ελλάδας. Αλλά…


Υπάρχουν και προσδοκίες…

Οι προσδοκίες μου στο Ηράκλειο στηρίζονται πρώτον στο ότι διαθέτει εργατικούς και δραστήριους ανθρώπους που αγαπούν το τόπο τους και που πάντα στο τέλος έβγαιναν νικητές. Χάρις σʼ αυτούς η Κρητική Γη όχι μόνο δεν είναι άγονη και εγκαταλελειμμένη αλλά παράγει τα αξιοζήλευτα Κρητικά προϊόντα. Χάρις σʼ αυτούς απέκτησε Ανώτερα και Ανώτατα πανεπιστημιακά ερευνητικά Ιδρύματα, που προσέλκυσαν και προσελκύουν επιστήμονες και προσωπικότητες και προπαντός έργο παγκοσμίου επιστημονικού κύρους.

Από εκεί μέσα, επίσης, είμαι βέβαιος ότι έχουμε να προσδοκούμε πολλά, σε πολλούς τομείς, στο μέλλον. Χάρις σʼαυτούς άλλωστε εγκαταστάθηκε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΕΝΙΣΑ στο τόπο μας, όπου πιστεύω ότι θα εδραιωθεί τελικά με το ενεργό ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης.

Στη συνέχεια γιατί η πόλη, ο νομός και το νησί μας διαθέτει και του «πουλιού το γάλα», όχι μόνο για την υλική αλλά και για την πνευματική μας διατροφή και οι κάτοικοί του άρχισαν να αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν την τέχνη να τα προβάλουν σε όλη την Υφήλιο. Για όποιο περπατήσει πάνω στα τείχη και διαβάζει καθημερινά τις εφημερίδες, συνειδητοποιεί τι υπάρχει και στον τόπο και στην πόλη, από ανθρώπους, προϊόντα και μνημεία, δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξος για το μέλλον.

Αισιοδοξώ επίσης γιατί κι εδώ υπάρχουν εκπαιδευτικοί με όραμα και θέληση. Στο Ηράκλειο δημιουργήθηκαν φορείς πολιτών που δεν υπήρχαν σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης». «Φίλοι της Βικελαίας Βιβλιοθήκης». «Φίλοι του ΕΝΙΣΑ» κτλ. Κι εκεί πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν και εκπαιδευτικοί. Σ
ʼ αυτούς τους φορείς, μπορώ κι εγώ να αναπνεύσω, να ονειρευτώ και να συνδημιουργήσω κάτι όμορφο για το τόπο μου και τους συνανθρώπους μου, όπως κάθε φορά που συνεργάστηκα με εκπαιδευτικούς είτε στην Κρήτη, είτε στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Γιατί πιστεύω ότι η εκστρατεία υπογραφών υπέρ της Βικελαίας που ετοιμάζει ο «Σύλλογος Φίλων της Βικελαίας ΒΙΚΕΛΕΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», θα δείξει ότι οι Ηρακλειώτες αγαπούν την πόλη τους και θέλουν να επενδύσουν στην φαιά ουσία των παιδιών τους και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Γιατί στο τέλος υπάρχουν ΜΜΕ όπως η ΠΑΤΡΙΣ όπου μπορεί να γράψει κανείς ακόμη, εκείνο ή εκείνα που τον πονούν ως πολίτη.

 

Τελευταία ανανέωση ( 25.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005