www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow 50 Χρόνια Ευρώπης arrow 50ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
50ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ E-mail
10.03.07

50 χρόνια Ευρώπη : Ηράκλειο και Κρήτη θα δώσουν το “παρόν”;


Toυ Ηρακλή Γαλανάκη

Στις 25 του ερχόμενου Μάρτη συμπληρώνονται 50 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης με τις οποίες ιδρύθηκαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Η συνεχώς εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση συμπληρώνει 50 χρόνια.

50 χρόνια μιας κοινής πορείας λαών, εθνών, κρατών, διαφορετικών, αλλά με μια κοινή θέληση. Όχι πια στο πόλεμο και στην αλληλοσφαγή. Ναι στην κοινή πορεία μέσα από την δημοκρατική συναίνεση για την ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία.

Γι' αυτό το ανθρώπινο θαύμα, το σημαντικότερο δημιούργημα στην γνωστή ιστορία του ανθρώπινου γένους, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε περήφανοι και θα το γιορτάσουμε.

Η Κρήτη, όπου γεννήθηκε η Ευρώπη και έχει προσφέρει αλλά και που τόσα έχει κερδίσει, κερδίζει και θα κερδίζει από την Ευρώπη. Το Ηράκλειο όπου εδρεύει ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα το γιορτάσουν; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός; Κάποια προετοιμασία; Κάποιο πρόγραμμα; Κλήθηκε η αρμόδια για τον ΕΝΙΣΑ Επίτροπος κ. Βιβιάν Ρέντινγκ να παραστεί στους εορτασμούς που θα γίνουν στην έδρα του ευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού, δίδοντας έτσι κι ένα καλό μάθημα στους εχθρούς του Ηρακλείου και της Κρήτης; Η μήπως …πέρα βρέχει !!!

Τι σημαίνει 50 χρόνια Ευρώπης

Σημαίνει μια οικογένεια ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών που αποφάσισαν να εργαστούν μαζί για την ειρήνη και την ευημερία των λαών τους. Σημαίνει δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών γλωσσών και παραδόσεων, αλλά και θέληση για την επικράτηση κοινών αξιών όπως η οργανωμένη πολυφωνική δημοκρατία, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, η αλληλλο - υποστήριξη, η βοήθεια στις υπό ανάπτυξη χώρες,... Σημαίνει ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διαμόρφωση και στη λήψη αποφάσεων που παίρνονται στα όργανα μιας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Υφηλίου. Σημαίνει ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα προστατεύονται και στηρίζονται καλύτερα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και Πρωτοδικείο, το Ευρωκοινοβούλιο, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα κτλ…Σημαίνει ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν όχι μόνο την ελευθερία για ένα πεδίο δράσης που επεκτείνεται σε όλη την ευρωπαϊκή σχεδόν ήπειρο, αλλά και την παρότρυνση και την στήριξη για την αξιοποίησή του, μέσα από τις εκατοντάδες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ψωροκώσταινα, και ο Έλληνας καρπαζοεισπάκτορας, «κομπολόι», στα χέρια των ισχυρών. Σημαίνει ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν είναι ποια μόνη, και ούτε κινδυνεύει σε μια ευαίσθητη και εύθραστη περιοχή, αλλά αντιθέτως ότι έχει τη δυνατότητα και την αποστολή για να συμβάλλει στην σταθεροποίηση, στην ενίσχυση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας σʼ αυτό το γεωγραφικό χώρο. Σημαίνει ότι η Κρήτη μπορεί να είναι η γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ασία και την Αφρική. Σημαίνει πως η Κρήτη αποκτά τη δυνατότητα να γίνει στρατηγικός παίχτης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Μέση Ανατολή, στις χώρες του Κόλπου, στην Αφρική, στην αγορά των 400 εκατομμυρίων Αράβων και όχι μόνο. Σημαίνει εύρωστα και διεθνώς καταξιωμένα ΙΤΕ, Πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ, χάρις στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στις δυνατότητες που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σημαίνει έδρα στο τόπο μας, ενός από τους σημαντικότερους, και με μεγάλες προοπτικές ,ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τον ΕΝΙΣΑ. Σημαίνει πάρα πολλά άλλα, που όποιος γνωρίζει την ελληνική, ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία και έχει την ικανότητα να κρίνει και να συγκρίνει μπορεί να τα διαπιστώσει.

Οι Ευρωπαίοι γιορτάζουν

Οι εορτασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει ή βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στις 6 ιδρυτικές χώρες , Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Στη Γαλλία έχει δημιουργηθεί μια εθνική επιτροπή με επί κεφαλής την υπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις,κ. Κολονά, για να συντονίζει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τους εορτασμούς. Σε όλες τις γαλλικές πόλεις προβλέπονται εορταστικές εκδηλώσεις. Στη Γερμανία που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί επίσημη πανηγυρική τελετή με την παρουσία όλων των Αρχηγών των Κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ένωσης. Στην Ιταλία, οι Ιταλοί που είναι μάστορες στην αξιοποίηση όποιου γεγονότος προβάλλει τη χώρα τους, έχουν κινητοποιηθεί Κυβέρνηση, Βουλή, Περιφέρειες και Δήμοι, για τον πανηγυρικό εορτασμό της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Λουξεμβούργο Υπουργοί και Ευρωβουλευτές επισκέπτονται τα σχολεία ή συμμετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις με νέους των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων.

Όλες οι χώρες της ζώνης ευρώ θα θέσουν σε κυκλοφορία ένα κοινό αναμνηστικό νόμισμα των δυο ευρώ, όπου η εθνική πλευρά του νομίσματος θα είναι κοινή και στις 13 χώρες της Ευρωζώνης.

Ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΟΥΕΦΑ θα είναι αφιερωμένος στα 50 χρόνια της Ένωσης. Η απαρίθμηση των εορτασμών και των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται, είναι πολύ μακρύς για να αναφερθούν όλα από αυτές τις στήλες.


Το Ηράκλειο και η Κρήτη θα γιορτάσουν;


Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι λίγες μέρες πριν από την 25 Μαρτίου, που συμπίπτει με την Εθνική μας επέτειο και την 50η επέτειο της Ευρώπης, συνεδριάζουν στο Ηράκλειο, οι εκπρόσωποι των Κρατών- μελών της Ένωσης, της ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Βιομηχανιών και άλλων φορέων που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΝΙΣΑ;

Ποια συμμετοχή στους κοινούς ευρωπαϊκούς εορτασμούς έχουν να δείξουν το Ηράκλειο και η Κρήτη εκείνες τις ημέρες; Αρκεί άραγε ότι είμαστε απόγονοι ενδόξων προγόνων; Αρκεί άραγε μόνο ότι εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη, κτλ;

Τι προτείνουν

“Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ”


Στην τελευταία του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ» αποφάσισε μεταξύ άλλων να επισκεφθεί τους επί κεφαλής των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, των οικονομικών, κοινωνικών και πνευματικών φορέων, με αντικείμενο τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια της Ευρώπης. Μεταξύ των προτάσεων του είναι: Η Οργάνωση μιας ευρωπαϊκής εβδομάδας αφιερωμένης στα 50 χρόνια της Ένωσης, με ένα μεγάλο περίπτερο στην Πλατεία Ελευθερίας.

Εκεί θα λαμβάνουν χώρα όλη την εβδομάδα μια σειρά γεγονότων, όπως εκθέσεις, ομιλίες, προβολές, διανομή υλικού , πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαιοστολισμός των Δήμου, Νομαρχίας και Περιφέρειας με τις 27 σημαίες των Κρατών-μελών. Σημαιοστολισμός με ευρωπαϊκές και ελληνικές σημαίες όλων των δήμων του νομού Ηρακλείου και των υπόλοιπων νομών της Κρήτης. Ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού από την Περιφέρεια, την ανώτατη αρχή και εκπροσώπηση της Κρήτης.

Τι θα κάνει η εκπομπή ΚΡΗΤΗ-ΕΥΡΩΠΗ


Η εκπομπή ΚΡΗΤΗ-ΕΥΡΩΠΗ της ΕΡΑ Ηρακλείου, η μοναδική μόνιμη περιφερειακή εκπομπή της χώρα μας, που έχει ως αντικείμενο την συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά γίγνεσθαι και ολοκλήρωση, θα αφιερώσει όλες τις εκπομπές του ερχόμενου μήνα στα 50 χρόνια της Ευρώπης και στους εορτασμούς που θα γίνονται στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή πορεία από το ξεκίνημα έως σήμερα, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις, ερωτο-απαντήσεις, διαγωνισμούς, και δώρα ,θα καλύψουν τις πέντε εκπομπές που θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Παρασκευή 2 Μαρτίου.

Στο καθημερινό μεσημεριανό «μαγκαζίνο» της ΕΡΑ ,(12και 30 με 14.00) επίσης από την 1η του Μάρτη και για όλο το μήνα, θα υπάρχουν αφιερώματα στα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη συμμετοχή της Κρήτης και της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ιστοσελίδα www .europolis.gr θα έχει από την 1η του Μάρτη ειδική σελίδα για τα 50 χρονα της Ένωσης.

Είναι βέβαιο ότι ολόκληρο το επιτελείο της ΕΡΑ Ηρακλείου, αλλά και των άλλων Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας της πόλης, του νομού και του νησιού μας, θα συμμετάσχουν ενεργά στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι βέβαιο ότι μαζί με τους φορείς του νησιού μας, θα θελήσουν να στείλουν το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ένωσης, ότι το Ηράκλειο, το Λασίθι, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, είναι εδώ στην πρώτη γραμμή της κοινής ευρωπαϊκής μας πορείας και οικοδόμησης.

Τελευταία ανανέωση ( 30.05.07 )
 
< Προηγ.

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005